Rastlinná strava

Rastlinná strava – pre naše zdravie

V minulom článku som sa zmienila o našom životnom štýle a o tom, aký by mohol mať v budúcich rokoch dopad na našu planétu: „Podľa predpokladov by na Zemi malo v roku 2050 žiť až 10 miliárd ľudí a pokiaľ by ľudstvo nezmenilo dnešné stravovacie návyky, mohlo by to viesť k ešte väčším zdravotným problémom obyvateľstva a vplyvu na globálne otepľovanie.“ V tomto článku by som chcela prebrať prečo je dobré zvoliť si rastlinnú stravu, alebo aspoň obmedziť konzumáciu živočíšnej z hľadiska nášho zdravia.

Pretože práve dnešná doba má prebytok živočíšnych jedál, ktoré vo veľkej miere spôsobujú čoraz viac ochorení ako nadváha či cukrovka… Zo zdravotného hľadiska sú srdcové ochorenia, infarkt, diabetes, obezita, rakovina a mnohé ďalšie ochorenia, spôsobené hlavne prejedaním sa živočíšnou stravou, jedny z najhlavnejších dôvodov úmrtia. Preto by sme sa nad otázkou rastlinnej stravy mali zamyslieť v prospech nášho zdravia.

Čo môže spôsobovať nadbytok mäsa a živočíšnych produktov?

Môže spôsobovať už spomínané ochorenia, pretože mäso, ako ho poznáme dnes je plné konzervačných látok, chemikálií a aróm. Mnohokrát je geneticky upravené, plné antibiotík a liekov, ktoré podávajú zvieratám do jedla či vody. Zvieratá sa celý deň nepohnú a pri porážke do svalov vypúšťajú stresové hormóny, čo znehodnocuje mäso. Navyše mnoho z týchto zvierat žije neplnohodnotný život, bez možnosti výbehu a zelenej stravy.

Mäso je tiež pre naše telo ťažko stráviteľné, čím spotrebuje viacej energie než vydá. Chcela by som spomenúť aj bielkoviny, ktoré sú pre naše telo potrebné no zároveň dokážu aj uškodiť. Pretože pri ich nadmernom množstve dochádza k spotrebe dôležitých vitamínov (vitamín B, zinok…) a minerálnych látok, ktoré sa podieľajú na metabolizme bielkovín. No a ako vieme, na rozklade bielkovín sa podieľa látka pepsín a pri nadmernom množstvo bielkovín sa u niekoho môžu objavovať kŕče alebo bolenie žalúdka.

Nie, nie sme bylinožravce, ale musíme si uvedomiť, že nie sme ani mäsožravce. A vďaka tomu máme na výber, či budeme jesť rastlinnú alebo živočíšnu stravu. Prinajmenšom je obmedzenie mäsa aspoň malým krôčikom k zlepšeniu nášho zdravia.

V budúcom článku sa budem venovať tomu, prečo je dobré zvoliť si rastlinnú stravu z etického hľadiska.