Rastlinná strava

Prechod na rastlinnú stravu

Prechod ľudí na rastlinnú stravu by mohol zabrániť miliónom úmrtí ročne a mohol by spomaliť zmeny v životnom prostredí. Takýto prechod by ale vyžadoval obmedzenie prípadne vylúčenie konzumácie červeného mäsa v západných krajinách a radikálne zmeny na celom svete. Spotreba červeného mäsa a cukru by sa mala znížiť celosvetovo aspoň o polovicu, zatiaľ čo konzumácia zeleniny, ovocia, strukovín a orechov by sa musela zdvojnásobiť. V jednotlivých krajinách by však takéto obmedzenia boli rôzne. Severoameričania by mali zjesť o 84% menej červeného mäsa, ale napríklad šesťkrát viac fazule a šošovice, zatiaľ čo európania by mali zjesť o 77% menej červeného mäsa a 15 krát viac orechov a semien. Podľa predpokladov by na Zemi malo v roku 2050 žiť až 10 miliárd ľudí a pokiaľ by ľudstvo nezmenilo dnešné stravovacie návyky, mohlo by to viesť k ešte väčším zdravotným problémom obyvateľstva a vplyvu na globálne otepľovanie.

Potravinový systém na planéte je porušený. Priemyselné poľnohospodárstvo devastuje životné prostredie, lesy sú vyrúbané a miliardy hovädzieho dobytka produkujú metán, ktorý spôsobuje otepľovanie životného prostredia. Súbežne by mala byť znížená aj produkcia odpadov z potravín a výnosy farmárov v chudobnejších krajinách sveta by sa mali zlepšiť.

Aj to je naša šanca na vytvorenie udržateľného a zdravého sveta… Pozri našu VÝZVU.